Tribunál ICTY odsúdil exlídrov Herceg-Bosny na vysoké väzenské tresty

29.05.2013 Trnava

Haag (TASR) - Na dovedna 111 rokov väzenia odsúdil dnes Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu šesticu bosnianskych Chorvátov za vojnové zločiny v Bosne.
Súd ich uznal vinným z ťažkých vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa mali dopustiť v období od roku 1991 do roku 1994 na území Bosny a Hercegoviny.
Tribunál šiestim Chorvátom pripísal zodpovednosť za vraždy, znásilnenia, prenasledovanie, vyháňanie a terorizovanie bosnianskych Moslimov v období samozvanej chorvátskej republiky Herceg-Bosna. Najväčšiu politickú zodpovednosť za zločiny podľa verdiktu ICTY nesie bývalý premiér Herceg-Bosny Jadranko Prlič, ktorého tribunál odsúdil na 25 rokov väzenia.
Bývalý minister obrany Herceg-Bosny Bruno Stojič dostal 20 rokov, dvaja generáli Slobodan Praljak a Milivoj Petkovič 20 rokov, exveliteľ polície Valentin Čorič 16 rokov a niekdajší šéf úradu na výmenu vojnových zajatcov Berislav Pušič desať rokov väzenia, spresnil chorvátsky spravodajský server Večernji.hr.
Obžalovaných tiež uznali vinnými zo zničenia historického mosta z obdobia Osmanskej ríše v meste Mostar, hlavnom meste Herceg-Bosny, ostreľovanie ktorého sa stalo symbolom pustošenia počas občianskej vojny v Bosne, pripomína Reuters.
 

Vyberte región